Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen søndag 23.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær obs i bratte leområder med tørr fokksnø i høyfjellet. Skredfaren øker til 2-moderat også der regn gjør snøen myk. Stort sett stabile forhold ellers.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil øke til 2-moderat. Et væromslag vil gi nedbør og kraftig vind. Nysnøgrensen vil ligge på 300 moh i østlige deler av regionen og noe høyere på de vestlige øyene. Det ventes mest nedbør på Hinnøya. På vindutsatte plasser i høyden vil nysnø kombinert med vind føre til flakdannelse i terrengformasjoner som ligger i le for sørvesten. Ferske flak kan være lett å løse ut, spesielt der de legger seg på et lag av rimkrystaller. Ferske flak vil stort sett være myke og tynne. Eldre fokksnøflak i høyden er stort sett harde og svært vanskelig å løse ut. I lavereliggende områder under 400 moh er det generelt stabile forhold på grunn av lite snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 22. desember 2018

Snøoverflaten er preget av skare opp til ca 700 moh. I høyden ligger det fokksnø i leformasjoner, hovedsakelig i nordvendte heng. Snødekket er generelt tynt og ujevnt fordelt, da det har samlet seg snø i forsenkninger mens det er avblåst på rabber. Snøgrensen ligger på 200-400 moh.

Det har dannet seg kantkorn mellom skarelaget som ble dannet forrige uke og den overliggende snøen. I beskyttet områder i ligger det rimkrystaller på snøoverflaten.

Fjellvær

Lørdag 22. desember 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -12 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Søndag 23. desember 2018

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Kortvarig stiv kuling fra SW midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS